Venski varikoziteti, tromboflebitisi, tromboze dubokih vena, venski ulkusi

Bolesti vena Kolegium Medic Beograd

Par reči o cirkulatornom sistemu:

Krv obogaćenu kiseonikom, nakon prolaska kroz pluća, srčani mišić istiskuje u arterije i njima se dovodi krv do svih tkiva.

Arterije su krvni sudovi koji imaju snažan elastičan i mišićni zid i njihov zadatak je da sprovedu arterijsku krv do svake ćelije našeg organizma. Nakon razmene kiseonika sa ćelijama tkiva krv postaje venska, prikuplja se i uliva u sitne a zatim sve veće venske krvne sudove i u suprotnom smeru, krvnim sudovima koje zovemo venama, ponovo se vraća u srce, odakle u krvotoku pluća započinje ponovni proces obogaćivanja kiseonikom.

Limfni sudovi koji nose limfu, tečnost koja iz tkiva odnosi štetne produkte metabolizma i imunog odgovora, takodje se ulivaju u vene.

Vene nemaju jak spoljašnji zid i tok krvi u njima, suprotan od smera sile gravitacije, kreće se oslanjajući na pritisak spoljašnjih mišića i venskih zalistaka. U nogama funkciju mišićne pumpe obavljaju mišići lista potkolenice.

Venski zalisci se otvaraju kada struja venske krvi ide ka srcu a zatim zatvaraju, sprečavajući njeno vraćanje u donje partije tela.
Venski krvni sudovi mogu biti površni i duboki. Izmeđju njih postoji veza preko perforantnih vena.

Zbog specifičnog i složenog hemodinamskog odnosa dubokih, površinskih i perforantnih vena i negativnog uticaja sile gravitacije prilikom vraćanja venske krvi ka srcu dolazi do širenja venskih krvnih sudova u donjim partijama tela. Zid vene, mnogo tanji od zida arterija i manje elastičan, trajno se proširuje a zalisci vena gube svoju funkciju.  Ponovno vraćanje venske krvi u cirkulaciju i podrška oslabljenom zidu vena i neadekvatnim zaliscima ostvaruje se pomoću kompresije. Stepen kompresije (snaga kojom kompresivna bandaža/čarapa deluje na venski sistem) mora biti precizno utvrdjena kolor-doplerom a oblik kompresije prilagodjen dimenzijama ekstremiteta.

Kompresivne čarape se razlikuju po vrsti namene: mogu biti namenjene prevenciji venskih tromboza (kod rizičnih pacijenata, trudnica), terapiji venskih tromboza (tromboembolijske čarape), terapiji venskih ulkusa, mogu biti deo pripreme za operativne zahvate ili porodjaj i mnoga druga stanja u svakodnevnoj medicinskoj praksi. Koju i kakvu vrstu kompresije treba propisati kao i dužinu i vrstu čarape odredjujemo pregledom  venskog i arterijskog sistema kolor-doplerom.

Više o pregledu venskog i arterijskog sistema kolor doplerom (koji je neophodan pri odredjivanju stepena kompresije vena) pročitajte ovde: Pročitaj više

Šta se dešava u venama?

Povišen pritisak u spoljašnjoj mreži vena, vremenom se prenosi na mrežu dubokih vena, a procesi u površnim venama, poput tromboze, mogu se proširiti na duboki venski sistem.

Bolesti vena Kolegium Medic Beograd

Kada popusti elastičnost zida vena, a venski zalisci više ne usmeravaju krv ka srcu i ne sprečavaju tok krvi protiv sile gravitacije, pritisak u venama raste i dolazi do nakupljanja krvi, širenja vena, one postaju izvijugane i njihov zid se stanjuje. Ovo stanje zovemo venski varikoziteti. Često su praćeni vidljivim sitnim krvnim sudovima-teleangiektazijama.

Vene u donjim ekstremitetima postaju depoi zaostale krvi u kojoj se krv sporije kreće i sklonost ka trombozi, stvaranju krvnog ugruška ili tromba se uvećava.Pojavljuju se otoci nogu, izvijugane vene postaju vidljive kao plavičaste izbočine ispod kože, noge postaju teške, umorne, naročito pri dužem stajanju i višim temperaturama, javlja se osećaj trnjenja, peckanja, svraba a moguća je i pojava grčeva u nogama.

Ponekad, simptomi su diskretni ili izostaju a venska bolest je već uznapredovala.

Mnoge venske bolesti ostanu neprepoznate, nedijagnostikovane i nelečene sve do kasnih stadijuma bolesti.

Ako površna vena postane tvrda i bolna na dodir a koža iznad nje topla i crvena, ovo stanje se zove tromboflebitis ili tromboza površnih vena sa posledičnom upalom okolnih tkiva. Neke bolesti potkožnog tkiva izazvane infektivnim uzročnikom mogu dati sličnu kliničku sliku. Dijagnoza se postavlja ultrazvučnim pregledom sa kolor doplerom.

Međjutim, ukoliko tromb iz površnog predje u duboki venski sistem govorimo o trombozi dubokih vena (DVT). Ovo stanje je praćeno otokom i bolom ekstremiteta, ukoliko je tromb u venskom sistemu noge ili složenijom kliničkom slikom ukoliko je tromb u venama male karlice ili trbuha.

Postojanje tromba u venskom sistemu utvrdjuje se kliničkim pregledom interniste, angiologa, vaskularnog hirurga ili radiologa sa kolor dopler ultrazvučnim pregledom površnog I dubokog venskog sistema. Utvrdjuje se tačna lokalizacija tromba i na osnovu procenjenog rizika za propagaciju u sistem dubokih vena ili krvotok pluća odredjuje se odgovarajuća terapija.

Bolesti Vena Kolegium Medic Beograd

Stanje duboke venske tromboze u venama donjih ekstremiteta može biti komplikovano plućnom tromboembolijom, urgentnim stanjem zapušenja plućnog krvotoka trombom iz dubokih vena nogu ili male karlice.

Hiperpigmentacije, istanjena i tvrda koža potkolenice, venski ulkus (rana na potkolenici) neke su od komplikacija u daljoj evoluciji hronične bolesti vena donjih ekstremiteta- venskoj insuficijenciji.

Svako stanje koje otežava ili blokira kretanje venske krvi kroz vene bilo spolja (gojaznost, trudnoća, tumori) ili iznutra (tromboza) dovodi do porasta pritiska u venama ispod prepreke i nekog od oblika akutnog a zatim i hroničnog oboljenja vena.

Slabije pokretni pacijenti imaju oslabljenu mišićnu pumpu- važan mehanizam koji pomaže venama u pravilnom istiskivanju krvi, postaju skloni riziku za oboljenja vena.
Genetska predispozicija igra važnu ulogu, nasledjena umanjena elastičnost zida vena učestalo vodi ka venskim varikozitetima.

Rodjaci I reda osoba sa venskim varikozitetima, značajno češće oboljevaju od bolesti vena.

Žene dvostruko češće oboljevaju od muškaraca.

Venske varikozitete ima oko 40% žena i 25% muškaraca.

Smatra se da izmeđju 50% i 75% ljudi u savremenom svetu imaju neku od bolesti vena.

Skoro polovina venskih bolesti dijagnostikuje se tek sa pojavom komplikacija u kasnijim fazama bolesti.

Stanja povišenog rizika za venske varikozitete i druge bolesti vena:

 • Nedostatak fizičke aktivnosti
 • Dugo sedenje i stajanje
 • Gojaznost
 • Trudnoća
 • Postoperativni period
 • Period nakon porodjaja
 • Stanja imobilizacije
 • Nekritična upotreba suplemenata i dodataka ishrani
 • Stanja povećane viskoznosti krvi, nasledni poremećaji zgrušavanja krvi
 • Autoimuna i maligna oboljenja
 • Genetski faktori
 • Ženski pol

Lečenje

Bolesti vena Kolegium Medic Beograd

Visokospecijalizovani tim za tretman venskih bolesti uključuje interniste, angiologe, radiologe kao i vaskularne hirurge obučene za više modaliteta lečenja, kako bi lečenje bilo sveobuhvatno i uspešno.

Kolor-dopler mapiranje venskog sistema obezbedjuje detaljan uvid u stanje vena pred operativni zahvat. Neophodan je u pravilnoj evaluaciji stepena venske bolesti i odabira adekvatnog hirurškog pristupa. Mapiranje vena izvode radiolozi/angiolozi  specijalizovani za rad u klinikama za vaskularnu hirurgiju.

Kombinovanje operativnih tehnika (endo-laser, radiofrekventni RF laser, sklerozacija krvnih sudova penom, klasične i inovativne hirurške tehnike) donosi najbolje dugoročne rezultate, ukoliko je tim za tretman venskih bolesti suveren u svim vrstama navedenih tehnika.

Lečenje bolesti vena je kompleksno i može biti konzervativno i hirurško.

Odabir jednog ili više modaliteta lečenja deo je složenog individualnog algoritma za svakog pojedinačnog pacijenta, u zavisnosti od parametara koji uključuju genetske i morfološke karakteristike venske bolesti i udruženih stanja kao i prognozu evolucije bolesti.

Kolor dopler ultrazvučna dijagnostika krvnih sudova je zlatni standard u dijagnostici, praćenju progresije i lečenju bolesti venskog sistema.

Najsavremeniji kolor dopler ultrazvučni uredjaji imaju posebne programske sisteme za precizno merenje stepena protoka kroz krvne sudove i vizualizaciju zida krvnih sudova. Detektuju promene po tipu malformacija, proširenja i zapaljenja krvnog suda, trombotske procese površinskih ili dubokih vena i stanje komunikantnih vena izmedju ova dva sistema- neizostavne parametre u proceni adekvatne vrste lečenja.

Bolesti vena Kolegium Medic Beograd

Korisni saveti za pacijente sa hroničnim bolestima vena:

 • Hodajte – mišići listova nogu mogu preuzeti ulogu neadekvatnih vena i venskih zalistaka
 • Plivanje, vožnja bicikla i lake gimnastičke vežbe takodje su korisni
 • Nosite elastične čarape po savetu doktora koji je pregledao Vaše krvne sudove: internista, angiolog ili vaskularni hirurg. U receptu će biti naveden stepen kompresije -pritisak u mmHg koji će biti adekvatan za stanje Vaših krvnih sudova, kao i vrsta i dužina čarape
 • Neadekvatne kompresivne čarape mogu doneti više štete nego koristi!
 • Smanjite telesnu težinu postepeno, planski, dugoročno i uz stručnu pomoć interniste endokrinologa-on će preporučiti režim ishrane koji je u saglasnosti sa poremećajem metabolizma
 • Ne izlažite se toploti-sauna, sunčanje i tople kupke nisu prijatelja vena
 • Što češće podignite noge na nivo iznad srca, kosu ravan napravite sa podmetnutim jastukom ispod dušeka u nivou potkolenica
 • Nosite komotnu obuću
 • Alkoholni oblozi (50:50) se stavljaju nakon što se koža zaštiti masnom kremom. Kreme i gelovi za vene se smeju aplikovati samo na neoštećenu kožu
 • Izbegnite oštećenja kože
 • Negujte kožu stopala
 • Unosite puno tečnosti
 • Smanjite unos masti i ugljenih hidrata
 • Otkrijte da li postoje pridružene bolesti koji povećavaju rizik za komplikacije Vaše venske bolesti
 • Bolest vena može biti prvi pokazatelj postojanja druge bolesti ! 
 • Ukoliko imate stanja koja povećavaju rizike za venske bolesti-obavestite svog lekara.- on će Vam preporučiti terapiju koja taj rizik umanjuje
 • Ne nosite kompresivne čarape bez predhodnog kolor-dopler merenja protoka kroz krvne sudove. Neadekvatan stepen kompresije vena može imati ozbiljne posledice na arterijski sistem.
 • Ukoliko nosite komresivne čarape za vene, bilo preventivne ili terapijske, izaberite proizvodjača koji zahteva merenje obima članka, lista, natkoleno i na butini 10cm ispod kuka, uz broj obuće. Tako ćete biti sigurni da ste kupili medicinske kompresivne čarape

VAŽNA NAPOMENA!
Bolesti vena su mnogo više od kozmetičkog problema.
To su bolesti cirkulatornog sistema i samo procena njegovog kompletnog stanja kao i prisustva udruženih bolesti može dati odgovor
koji modalitet lečenja će doneti najviše koristi pacijentu, pri čemu pacijent mora biti detaljno informisan o dugoročnoj prognozi izabranog lečenja

Autor: Kolegium Medic