Povišenim masnoćama u krvi smatraju se povišene vrednosti ukupnog holesterola, njegove LDL frakcije i triglicerida.
Da bi bili sigurni da imate povišene vrednosti masnoća, uzorak krvi mora biti uzet ujutru, nakon perioda gladovanja od 9-12 časova.
Holesterol se stvara u jetri ili dobija iz hrane (jaja,meso,mlečni proizvodi) a zatim koristi za različite procese u organizmu kao što je zaštita nerava, stvaranje nekih hormona i tkiva, održavanje nivoa vitamina D, u procesu varenja…
U slučajevima povišenih vrednosti naše telo holesterol odlaže u zidove arterija, pokrećući složeni i ireverzibilni proces ateroskleroze sa stvaranjem aterosklerotskog plaka.
Trigliceridi su nešto drugačijeg porekla ali takodje imaju negativan uticaj na zdravlje kardiovaskularnog sistema: to je višak unesenih kalorija koje je telo pretvorilo u masnoću.
Povišene masnoće u krvi dovode do brojnih ozbiljnih bolesti kardiovaskularnog sistema, odgovornih za najveći broj smrti u ljudskoj populaciji.