Bol u stomaku  jedan je je od najčešćih razloga poseta lekaru, kako u službama hitne medicinske pomoći  tako I u ordinacijama interne medicine. Takodje, akutni bol u stomaku je I najčešći razlog hospitalizacija po hitnom hirurškom prijemu.

Razlog u ovoj činjenici leži u složenim anatomskim karakteristikama I brojnosti organa pa samim tim I patoloških stanja regije stomaka.

Da li ste u potrazi za rešenjem svog zdravstvenog problema posetili više lekara protekle godine?

Kolegium Medic Beograd - Bol u stomaku

Par reči o abdomenu

Stomak, trbuh ili Abdomen vodi poreklo od latinske reči “abdare”,koja se najbliže može prevesti kao “sakriti se”. Organi u stomaku iako su morfološki I fiziološki različiti potpuno se mogu opisati ovom rečju.

Stomak ili abdomen (lat.)  je anatomska regija sa najviše pojedinačnih organa, u njemu se nalaze jetra, žučna kesa, žučni putevi, pankreas, slezina, želudac, dvanaestopalačno crevo, tanko I debelo crevo, bubrezi i mokraćni putevi, nadbubrežne žlezde I največi arterijski krvni sud-abdominalana aorta sa svojim granama za sve navedene organe i kičmenu moždinu ali I velike vene koje, suprotno od arterija, nose vensku krv iz nogu I pomenutih organa nazad u srce.

Reproduktivni organi muškarca I žene i mokraćna bešika nalaze se u najnižem delu trbušne duplje, kao I izlazni trakt debelog creva I mokraćnih puteva.

U abdomen se nalaze i limfni sudovi I poseban nervni splet koji inerviše organe trbušne duplje I povezuje sa ostalim sistemima neophodnim za njegovo pravilno funkcionisanje.

Trbušna maramica je opna koja obavija većinu organa trbušne duplje, njen zadatak nije samo odvajanje organa jednih od drugih I njihova podrška, ona ima ulogu u ograničavanju upalnih procesa, krvarenja ili izliva  I kroz nju prolaze limfni I krvni sudovi I nervi.

Možda niste znali?

Unutar naših creva obloženih posebnom vrstom sluzokože, visokospecijalizovanom za promet hranljivih materija nalazi se izmedju 300 I 1000 različitih sojeva bakterija,  što se danas se smatra posebnim organom koji se u najnovijoj literaturi zove mikrobiom.

Svaki čovek ima jedinstven sastav mikrobioma, ponekad se u naučnim krugovima pominje da je to naš “drugi otisak prsta”. Funkcionisanje gastrointestinalnog ali I imunog sistema, uticaj na ključne procese metabolizma, pa čak I promene raspoloženja, samo su deo ovog značajnog otkrića. Sigurno je i potvrdjeno da prisustvo “dobrih” bakterija u mnogome uspostavlja pravilan balans metabolizma I imunog odgovora.

Ishrana savremenog čoveka menja sastav ovih bakterija i narušava ovu vrlo važnu funkciju. Velike naučne I kliničke studije koje su u toku, imaju za cilj da pronadju terapijski pristup nadoknade nedostajućih sojeva bakterija u odnosu na osnovnu bolest I od njih se mnogo očekuje, ne samo u lečenju bolesti organa za varenje več I autoimunih bolesti. Dosadašnji rezultati su ohrabrujući ali je o njima na ovom mestu prerano govoriti.

Nije preterano reći da su otkrićem svojstava mikrobioma upravo specifični sojevi bakterija tj. probiotici -lekovi 21. veka I o njima ćemo u narednom periodu mnogo saznati, posebno u vezi sa imunim sistemom I njihovim uticajem na imuni odgovor.

Dijagram bola u stomaku:

Na sledećem dijagramu prikazane su moguće bolesti abdominalnih organa koje se manifestuju bolom u pojedinačnim anatomskim kvadrantima.

Kolegium Medic Beograd - Bol u stomaku
 • 1. Kamen u žučnoj kesi ili žučnim vodovima,

  Akutna upala žučne kese ili žučnih vodova,

  Akutna upala (hepatitis) ili apsces jetre

  Tromboza portne vene,

  Akutna upala pankreasa,

  Čir na dvanaestopalačnom crevu

  Kamen u desnom bubregu

  Perikarditis, imfarkt miokarda

  Srčana slabost

  Pneumonija, pleuritis

  Retrocekalni appendicitis

  Herpes zoster

 • 2. Akutni infarkt miokarda (srca)

  Upala pankreasa (akutna, hronična)

  Čir želuca

  GERD

  Gastritis

  Funkcionalna dispepsija

  Mezenterijalna tromboza

   

  3. Uvećana slezina, infarkt slezine, ruptura aneurizme slezine

  Gastritis, čir na želucu

  Kamen u levom bubregu, upala bubrega

  Pneumonija, Empyema

  Divertikulitis

  Inflamatorne bolesti creva

   

  4. Kamen u desnom bubregu, pijelonefritis (upala bubrega)

  Kolitis (ishemijski, infektivni)

  Opstrukcija creva

  Apendicitis

  Divertikulitis

   

  5. Upala slepog creva (rani znaci)

  Zatvor

  Opstrukcija tankog ili debelog creva

  Peritonitis

  Pankreatitis

  Leukemija

  Anemija srpastih ćelija

  Mezenterična tromboza

  Metabolički / toksikološki razlozi

  Upalne bolesti creva, sindrom iritabilnog kolona, ishemijski kolitis

  Gastroenteritis

  Aneurizma trbušne aorte

 • 6. Kamen u levom bubregu, upala bubrega

  Zatvor,

  Infektivni ili ishemijski kolitis

  Divertikulitis

  Inflamatorne bolesti creva

   

  7. Upala slepog creva

  Kamen u desnom bubregu, upala bubrega,

  infektivni kolitis

  Inflamatorne bolesti creva (Crohn-ova bolest, ulcerozni kolitis)

  Ingvinalna hernija

  Cista desnog jajnika/torzija

  Ektopična trudnoća

  Pelvična inflamatorna bolest (PID)

   

  8. Upala mokr. bešike (Cystitis)

  Akutna urinarna infekcija

  Cista jajnika/torzija, ektopična trudnoća

  Inflamatorne bolesti creva

  Endometrioza

  Divertikulitis

  Upala prostate

  Hernija

  Opstrukcija creva

   

  9. Divertikuloza kolona /upaljeni divertikul

  Kamen levog bubrega/ mokraćnih kanala upala bubrega

  Sindrom iritabilnog creva

  Infektivni kolitis

  Ingvinalna hernija

  Ovarijalna cista, ektopična trudnoća

  PID

  Bol u sredini ciklusa

  Endometrioza

  Upala prostate, semenika

  Apsces psoasa

  Hernija

Medjutim, neke bolesti organa koji se ne nalaze u stomaku, mogu takodje dati simptome u ovim kvadrantima. Infarkt srca, tačnije njegovog donjeg zida, najbližeg dijafragmi, infarkt pluća, pneumonija (upala pluća) u donjim plućnim  partijama, upala plućne maramice (pleuritis) ili srčane maramice (perikarditis), anemija srpasttih ćelija, leukemija, metabolički I toksikološki razlozi, hematomi, apcesi  I hernije (kile) prednjeg trbušnog zida kao I herpes zoster .

Bol u stomaku nije uvek bol u regiji gde se organ nalazi, on može da bude pod uticajem embrionih činilaca ali I pomenutih nervnih vlakana koji povezuju ovu regiju sa drugim regijama I sistemima.

Većina bolova u stomaku prolazne su I benigne prirode i ne zahtevaju specifično lečenje niti evaluaciju od strane lekara specijaliste.

Obično su bolovi u stomaku izazvani virusima, trovanjem hranom ili neadekvatnim dijetetskim navikama I prolaznog su karaktera. Uspostavljanje redovne stolice najčešće dovodi do nestanka tegoba.

Pacijenti koji imaju ponavljajuće, uporne, hronične bolove, I bolove koji imaju karakter pojačavanja, trebalo bi da ispitaju uzrok bola.

Pacijenti sa naglo nastalim jakim bolom, praćenog teškim opštim stanjem, zategnutim prednjim trbusnim zidom koji je bolan i na dodir, trebalo bi neodložno da budu medicinski zbrinuti.

Smernice za otkrivanje uzroka bola u stomaku:

Ovaj složeni dijagnostički problem predmet je ispitivanja više grana interne medicine, u prvom redu gastroenterologijje, nefrologije, urologije, opšte I vaskularne hirurgije, ginekologije,

Nakon ulaznog intervjua o sadašnjoj bolesti kojim će Vaš doktor dobiti anamnestičke podatke o početku, trajanju, karakteru bola I podatke od značaja za evaluaciju stanja u vezi predhodnih I hroničnih bolesti, pristupa se kliničkom pregledu.

Ovaj pregled specijaliste interniste, gastroenterologa, pored osnovnog obuhvata i standardizovani set testova palpacije anatomskih tačaka prednjeg trbušnog zida.

U daljem postupku u zavisnosti od nalaza kliničkog pregleda  preporučuju se odredjene laboratorijske analize krvi, urina ili stolice i ultrazvučni pregled stomaka.

Ultrazvučni pregled stomaka je procedura kojom se mogu vizualizovati gotovo svi organi trbušne duplje, kalkulusi bubrega ili žučne kese, proširenja žučnih puteva, gradja I izgled pankreasa,  slezine, bubrega, promene na jetri i genitourinarnom traktu, krvnim sudovima abdomena, stanje prednjeg trbušnog zida (hernijacije, hematomi).

Ova  bezbolna, jeftina I informativna dijagnostička procedura nezamenljiv je alat u gotoovo svim protokolima za bolesti abdominalnih organa.

Priprema za ovaj pregled: predhodnog dana jesti lakšu hranu, ne doručkovati.

Kolegium Medic Beograd - Ultrazvuk abdomena

Endoskopske procedure poput kolonoskopije I gastroduodeno-jejunoskopije namenjene su prikazu celokupnog crevnog trakta I želuca,  CT abdomena i NMR abdomena mogu prrikazati strukture nedostupne drugim pregledima I strukture za koje kliničar želi ciljanu evaluaciju.

Napomena za pacijente: Za nedijagnostikovani bol u stomaku ne preporučuje se upotreba anlgetika iz grupe NSAID (brufen, diklofen) niti aspirina.

U nastavku ćemo prikazati kako izgleda ulazni upitnik za pacijente sa bolom u stomaku. Preporuka naših doktora je da na ovaj upitnik odgovorite sa  najvećom pažnjom, date nedvosmislene odgovore i da o njima prodiskutujete sa svojim doktorom.

Upitnik za pacijenta sa bolom u stomaku:

Da li je bol rasprostranjen po čitavom trbuhu ili lokalizovan na samo jedan njegov deo?

Da li je bol nastao naglo ili se razvijao postepeno i u kom vremenskom opsegu?

Da li je bol probadajuć i oštar ili tup  ?

Na skali od 1-10  intenzieta bola je ___?

Kada se bol najčešće javlja: danju ili noću,da li Vas budi iz sna?

Da li je pojava ili pojačavanje bola povezana sa vežbanjem, dizanjem tereta, unosa odredjene vrste hrane ili alkohola, nakon seksa, tokom menstruacije ili u sredini menstrualnog ciklusa?

Da li se ova vrsta bola javljala ranije ili je sada prvi put?

Da li se bol  širi u slabine, butine, testise, lopatice, pojasno ili  u ramena?

Da li je bol praćen nadutošću, štucanjem, grčevima, opstipacijom, prolivom, povišenom telesnom temperaturom, tegobama pri mokrenju, mučninom, gorušicom ili povraćanjem?

Da li ste primetili promenu boje stolice, promenu u količini mokraće?

Da li tokom bola možete da se krećete ili morate da mirujete?

Da li imate gubitak apetita I gubitak ili promenu čula ukusa za pojedine vrste hrane?

Da li ste trudni?

Da li do smanjenja bola dolazi tokom ležanja na jednoj strani tela, unošenjem obroka ili pražnjenjem creva?

Da li ste nedavno imali veću povredu ili operaciju?

Da li uzimate analgetike ?

Da li u okviru terapije uzimate druge lekove I koje (uključujući i suplemente, biljne preparate) – navesti                                                                                                                                                           

* Upitnik je deo protokola kliničkih pregleda KOLEGIUM MEDIC

Autor: Kolegium Medic