Prof. dr sc. med. Vjekoslav Orozović, specijalista je interne medicine i subspecijalista kardiologije.

Doktorirao je iz oblasti kardiologije 1992. godine na temu Infarkta desne komore.

U zvanje Profesora Interne medicine Vojno-Medicinske Akademije izabran je 2002. godine i reizabran 2007. godine.

Sa karijerom dugom preko 30 godina, posvećenom lečenju najkompleksnijih urgentnih stanja Klinike za urgentnu internu medicinu Vojno-Medicinske Akademije, sprovodio je edukaciju mladih naraštaja Katedre za Internu medicinu i Kardiologiju Vojno Medicinske Akademije.

Mnogi internisti, kardiolozi i interventni kardiolozi naše zemlje, regiona a poslednjih decenija i čitavog sveta, svoje prve korake u postupanju sa složenim urgentnim pacijentom napravili su uz Profesora Orozovića.

U stručnim krugovima poznat je po izučavanju infarkta desne komore, kao autor istoimene knjige otvorio je do tada malo poznatu temu infarkta srca u regiji koja se detektuje na modifikovan način, prezentuje atipičnom kliničkom slikom te tako često ostaje neprepoznata.

Polje ekspertize profesora Orozovića prostire se od aritmologije do ishemijske bolesti srca, hipertenzije i drugih poremećaja na srčanom mišiću, zaliscima i sprovodnom sistemu srca kao i ekspertize nejasnih i složenih internističkih stanja koji se sastoje iz više bolesti unutrašnjih organa na kompleksnom terenu njihovih medjusobnih uticaja.

Stručno usavršavanje iz oblasti kardiologije sprovodio je u više navrata u Univerzitetskim centrima u Švajcarskoj i Nemačkoj uz učešće kao autor i predavač na brojnim medjunarodnim kongresima i studijskim putovanjima.

Samostalni je autor više monografija iz oblasti kardiologije kao i niza posebnih poglavlja u udžbenicima interne medicine, sa preko 180 objavljenih radova u stručnim domaćim i medjunarodnim časopisima.Takodje, autor je i neobične, pitke i sadržajne knjige “Njeno srce”, koji na poseban način govori o uticaju naših emocija, želja, volje i sopstvene slike o sebi, kako na naše srce, tako i na celokupno zdravlje organizma.

Pokazujući da srce nije samo mišić ni pumpa, mnoge životne istine i iskustvo prožimaju ovu knjigu, a autor se prikazuje u svetlu onako kako ga njegovi studenti znaju: duhovit, analitičan, dobronameran i na kraju svega-savetodavan u maniru koji nije obavezujuć, te je zato dodatno dragocen.

Član je  Kardiološke sekcije Srpskog Lekarskog Društva i Evropskog Udruženja Kardiologa.